Hoe?

De filosofisch practicus is er voor iedereen. Hij is geen psycholoog, coach of hulpverlener in welke zin dan ook. Hij gaat de dialoog aan met zijn bezoeker die het eigen denken onderzoekt. Harm van der Gaag vertelt in zijn boek 'Wie het niet weet, mag het zeggen; "Mijn bezoekers filosoferen. Dat wil zeggen, ze zien af van wat ze denken te weten, schorten hun oordeel op en trachten tot een vraag te komen. Ze maken pas op de plaats, gaan niet vooruit en bereiken geen resultaat anders dan die vraag. Deze gerichtheid op het vragen is geboden als het ons om wijsheid te doen is, tenminste als we met Socrates menen die te kunnen vinden in het niet-weten, in de aporie." Je kunt je afvragen of dat wenselijk is als je met een prangende levensvraag bezig bent. Of is het juist wel wenselijk?

Schermafbeelding 2018-07-19 om 20.13.05
De dienst die de filosofisch practicus levert, is dat er orde in de chaos van het denken wordt geschapen; de wirwar van gedachten wordt teruggebracht tot een vraag. Die vraag krijg je mee op een receptenbriefje en daarmee ga je aan de slag. Bij de volgende afspraak start je met die vraag.

Sommige browsers, zoals Google Chrome, geven aan dat deze site niet volledig beveiligd is. We hechten eraan op te merken dat dit alleen geldt voor het doorgeven van gevoelige informatie als creditcardgegevens. Wees gerust: we vragen nooit om dit soort gegevens.